Υλικά
Για τη ζύμη:
1 1/3 ζεστό γάλα
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 αυγά
5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις(και έξτρα για το άνοιγμα του φύλλου)
1 πρέζα αλάτι
Για την επικάλυψη:
1/2 κούπα λιωμένο βούτυρο
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
Για την γέμιση:(προαιρετικά)
μαρμελάδα της επιλογής μας
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το 1/3 από το ζεστό γάλα,την ζάχαρη και την μαγιά και το αφήνουμε για 5 λεπτά. Σε ένα μικρό μπολ τοποθετούμε το υπόλοιπο ζεστό γάλα και το βούτυρο ώστε να λιώσει.Μετά από 5 λεπτά αρχίζουμε το ζύμωμα με τον γάντζο. Έπειτα τοποθετούμε μέσα στον κάδο του μίξερ και το γάλα με το βούτυρο. Ρίχνουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και το αλάτι. Μετά τοποθετούμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή,να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να μην κολλάει στα χέρια μας. Αν χρειαστεί αραιώνουμε με λίγο γάλα ή αν κολλάει ρίχνουμε λίγο ακόμα βούτυρο. Τοποθετούμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και δημιουργούμε μια μπάλα. Απλώνουμε λίγο λάδι σε ένα μπολ,τοποθετούμε τη ζύμη,σκεπάζουμε με μια πετσέτα την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα. Μετά από μία ώρα,τοποθετούμε την ζύμη σε αλέυρωμενη επιφάνεια,πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα αλεύρι και ανοίγουμε φύλλο πάχους 1 εκατοστού. Κόβουμε κύκλους με την βοήθεια ενός κουπάτ ή ενός ποτηριού και τοποθετούμε τον κάθε κύκλο σε ταψί με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε πάλι με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλα 45 λεπτά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 8- 10 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα. Σε ένα μικρό πιάτο ανακατεύουμε την ζάχαρη με την κανέλα και σε ένα άλλο τοποθετούμε το βούτυρο. Όταν βγάλουμε τα ντόνατ από το φούρνο και όσο είναι ακόμα ζεστό τα βουτάμε πρώτα στο βούτυρο και μετά στην ζάχαρη με την κανέλα. Τέλος,με ένα μαχαίρι κάνουμε τρύπες στα ντόνατ,τοποθετούμε την μαρμελάδα σε ένα κορνέ και με την βοήθεια του κορνέ γεμίζουμε τα ντόνατ με μαρμελάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου